torsdag den 12. februar 2009

Akryl som akvarel – tutorial

Så har jeg endelig sat det igang. Jeg var i går til billedkunst, og havde kameraret med i kurven! :) Desværre var der er ikke så godt lys til super gode billeder, og det er svært at holde pensel, papir og kamera i kun 2 hænder. Men der er kommet lidt ud af det, og her kommer en tutorial i at male vådt vådt med akryl! :)


Bær' over med den dårlige kvalitet af billeder, samt stavefejl... ;)

Dette er resultatet af aftenens arbejde, ikke det bedste jeg har præsteret, men det giver godt indblik i nogle teknikker jeg vil prøve at indvie jer i. :)

Du skal bruge:
> 1 lærred i vilkårlig størrelse
> Nogle pensler i forskellig størrelser også gerne en akvarelpensel
> Evt. en spartel
> Akrylmaling i forskelllige nuancer du har valgt eller blandet
> En klud (bomuld) eller køkkenrulle
> Tyld
> Groft salt

Du kan lave et abstrakt billede, et landskab, personler eller hvad du har lyst til med denne teknik! – alt kan lade sig gøre. Se et par af de malerier jeg lavet med disse teknikker her, og her!

Det er vigtigt at have sit lærrede til at ligge ned når man maler vådt-i-vådt, ellers er det umuligt at styre og laver et værre svinderi hvis man står og lader det dryppe ned på gulvet! :-/

1# Gør dit lærred vådt – meget vådt. Det bedste og hurtigste resultat er med en køkkensvamp. Det gør ikke noget hvis der er lidt farve i vandet, og det virker rigtig godt hvis du lader nogle steder.
2# Nu skal du begynde at ligge nogle farver ind i det våde. Og huske at din akrylmaling skal være meget tynd. Bland rigeligt med vand i din maling, så den bliver klar og gennemsigtig, prøv dig frem... Faven skal ligges lidt tilfældigt, tænk ikke så meget over hvad det er du gør... du kan både bruge pensel og svampen til at fylde fave på. Sprøjt evt. med svampen, en tandbørste el. hvad du ellers kan finde på.

3# Synes du alligevel det er blevet FOR vådt og danner søer, kan du duppe a med en klud... det giver også struktur og sjove områder i dit billede.4# Så er det tid til at lave løbere...! Og der er flere måder at gøre det på, men jeg går ofte således: Du ligger en streg lidt tilfældigt henover dit lærred. Igen med meget våd maling, men godt med farve. Du kan se hvordan farven trækkes ud i vandet der ligger på lærredet. Nu vipper du dit lærred op på skrå og lader malingen rende, og flyde sammen. Jo mere vådt det er, jo mere flyder farverne sammen. Lig igen lærredet ned, når løberne er som du nogenlunde gerne vil have dem.5# Man kan få en rigtig spændende effekt ved f.eks at ligge tyld på den våde maling. det ligges på et vådt område og skal blive liggende til det er tørt, derefter hives det a' og giver flotte mønstre.5# Også salt kan give en flot effekt. Du drysser GROFT salt på det våde område, og malingen vil samle sig omkring saltet, så det kannder en for prikker. Det er vigtigt at lade malingen tøre helt inden du igen fjerne saltet fra lærredet.


6# Et lille simplet grantræ: (laves bedst med en akvarelpensel)
1) Du laver først én streg med den våde maling
2) Herefter ligger du streger udfra stammen – nu har du grantræets form
3) For at det ikke virker for stift og tegnet, kan du med en våd pensel uden maling viske lidt i grenene så de bliver mere difuse.

7# Og nu er det bare at male videre på sit maleri. Det er en god idé at lade det tørre ind i mellem, så man ikke sværrer for meget rundt i farverne, men nærmere bygger det op lag for lag.
Man kan også gøre malingen mere og mere tør at arbejde med, så man får tykke lag maling oven på den gennemsigte maling. – det giver god dybde og flotte effekter!

10 kommentarer:

 1. Du får det til at se næsten nemt ud :o)
  Det er et dejligt billede. Råt og vådt og får mig til at ønske, at jeg havde mere tøj på og mit kamera om halsen :o)

  SvarSlet
 2. Hej Helle
  Personligt er jeg bare slet ikke til den type billeder!!! Der er sku' lidt for meget mormor over det !
  MEN, det er et fint billede, og der er rigtig sjot at se processen. Stort Hurra for at du viser den - det viser nemlig noget om din begejstring for processen, som jo er det fede ved at skabe !

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg maler billeder til mig selv, som siger mig noget, sender mig vibes jeg kan bruge og skal bruge senere hen. 😊❤

   Slet
 3. Lidt for meget MORMOR???? :D Jeg er heeelt vild med de her flotte malerier. Mangler dog at fatte dine træer! Hvordan? :)
  Tak for tutorial... og så skal jeg nok se at få lavet een også, med fotos! ;)

  SvarSlet
 4. Tak for alle jers fine kommentarer! ;)

  Hanne: Det er det der er så godt ved billedkunst, man kan finde noget til enhver smag. Min er samg er bred og svinger meget! :) Er faktisk glad over at du synes de er mormor-agtige – det er jo lig med hygge! (for mig) ;)

  Tina: Jeg tænkte også på det. Men det er så svært at forklare. Det er ikke så meget teknik, men mere at iagtage træerne derude i naturen. Tag billeder a dem, og forsøg at gengive dem. ;) God fornøjelse! :)

  SvarSlet
 5. Hvor spændende - det må jeg prøve... jeg kendte godt lidt til det fra gamle dage - men havde glemt det igen... så tak for en genopfriskning :)

  SvarSlet
 6. Tak for en meget inspirerende og spændende tutorial, Helle.

  Du giver mig lyst til at eksperimentere :-D

  SvarSlet
 7. Dejligt at være med herinde og tak for info ... sjovt altid at prøve med noget nyt, da jeg kender til akvarel maling ang saltet, og nu også med akryl --- ;-)

  SvarSlet
 8. Hvor er du kreativ og tak for de gode tips. Jeg maler selv lidt men ikke den type der.Jeg slås lidt med mig selv om at farven SKAL dække lærret.Er det pjat
  syntes du ? Jeg maler også med akryl.

  SvarSlet

Har du noget på hjertet? :)