fredag den 17. september 2010

Nullerstok – vikingemetoden (også kaldet Lucet)

Bloggen her bærer ikke meget præg af det, men jeg er bidt af en viking. :)) Vikingemarkeder, tøj, håndarbejde, bål og røg, for ikke at snakke om musikken... I LIKE!!!
Den senere tid er jeg begyndt at lære mig selv (og med kyndig vejledning fra det moderne YouTube) at nålebinde, og lige nu nuller jeg med min nullerstok.
Med en nullerstok laver man bånd, der vidst minder om det man laver med en strikkelise. I vikingetiden syede kvinderne båndet i kanten af deres kjole. Her blev kjolen ofte hurtig slidt, og i stedet kunne de skifte båndet. Man kan få/lave nullerstokken i flere størrelser, så man kan lave alle tykkelser af bånd. 
Jeg har planer om at lave en video-tutorial til YouTube på dansk, da der mangler en sådan! :))
Hvis du ikke kan vente, kan jeg anbefale DENNE video på engelsk.

10 kommentarer:

 1. Tænk sig...der blev jeg lige lidt klogere. Har aldrig hørt om en sådan dims... det var da fantastisk.
  Tak for kigget og rigtig god fornøjelse med din nullerstok ;-)

  SvarSlet
 2. Fantastisk, jeg er vild med gamle håndværk :)

  SvarSlet
 3. Sådan én har jeg lært at bruge af min mor for omkring... 30 år siden (!) Sjovt at gense den og jeg har stadig glæden ved de gamle håndværk og glæden ved at dvæle ved fortiden. Sidste år tilbragte jeg en uge i Hvolris jernalderlandsby i Pilebo sammen med nogle venner og en af mine døtre.
  Klem

  SvarSlet
 4. I maj måned for 2 år siden var jeg til vikingemarked i Ribe . Der sad der en masse, bade danske og engelske vikinger og nålebandt. De gjorde det med forskellige metoder. Det fangede mig så meget at jeg købte mig en nål i ben . Det er ikke fordi det er blevet til det helt store .
  De der kunne det nålebandt strømper til børn og voksne og kyser .
  Den der nullerstok så jeg ikke nogen bruge . Det lyder til at være en sjov teknik .
  Mvh Kirsten

  SvarSlet
 5. Det er rigtig sjovt, og såååå nemt at sidde og nuller! :D Også børnene vil kunne lære det lyn hurtigt! :)

  Mette B: Jeg kender slet ikke Hvolris Jernalderby, det skal da undersøges! :D

  Kirsten: Ribe Vikingemarked er rigtig skøn, og har været der et par gange. Har aldrig selv været aktør der, har bare rendt rundt og snuset lidt til stemningen! :) Det er heller ikke blevet til det store med nålebinderiget for mig endnu, men der er gang i håndlesvarmere med oslostikket! :D

  Klem til jer alle sammen! :)

  SvarSlet
 6. Jeg var heller ikke aktør men en meget interesseret tilskuer.
  Jeg så nogen ,der filtede håndledsvarmere af noget meget blødt uld.
  Og nogen ,der lavede perler af glas over bål. Der kunne jeg næsten ikke løsrive mig.
  Jeg kommer nok ikke lige til Ribe på marked igen for jeg bor i den modsatte ende af landet.
  Men flot at opleve.

  SvarSlet
 7. Aaaiii sådan een skal jeg da ha fingrene i :) Ultra smart! Jeg har set sådan nogen før,men ikke haft en anelse forstand på hvad det var!

  SvarSlet
 8. har set dem før, og de er da super smarte, kunne være fedt at lave sit eget garn til at hækle en puf med :) hvor køber man sådan en nullerstok?

  Kh sara

  SvarSlet
 9. Hejsa, jeg fik prøvet sådan en nullerstok af i sommers.
  Jeg er selv viking (altsååå mest sådan en bag-scenen-ciking, fra Frederikssund vikingespil, kommer du på markedet der?) og jeg nålebinder også. Jeg er ind til videre kun på de der vanter med hul til tommeltotten ;) Men mankan jo brede sig til hvad som helst, mit næste projekt bliver ganske sikkert noget med halsrør. jeg er i øbrigt også kun på oslo endnu...

  Der er en middelalder-reenactor der har en blog ved navn masserafnaalebinding (måske med å) hun har samlet et par tutorial videoer der er rigtig nemme at forstå, og filmet sådan at arbejdet er til at se... Tjek den :)

  Nåh, men, jeg var på Bork vikingemarked i sommers, og der var en bod der solgte sådan nogle stjerner, hvor man arbejder med 5 tråde eller sådan noget, og får sådan en nullerdims ud af det også, den er lige så nem som nullergøjesgaflen der, men man kan så have forskellige farver tråd på :)
  jeg har vidst ikke lige et billede lige pt men det er bare sådan en stjerneformet dims med hul i midten, og så lægger man bare tråde over hinanden, i bestemt rækkefølge og noget, og ud gennem hullet kommer så sådan en nullergøj-snor...

  Kender Tom og Zafir? de er fra gruppen Sindres æt, og har et mega stort blåt uldtelt de selv har fikset.... Nåh, men når jeg er med på marked er det dem jeg plejer at bo hos :)

  SvarSlet
 10. Hej Maria
  Tak for dit dejligt indlæg :)
  Vi har ikke direkte en bod på nogle af markederne, men elsker at rende rundt i tøjet og have det sjovt og hyggeligt! :) Dog overvejer vi lige at melde os under fanerne til Jelling Vikingemarked.

  Jeg har ikke gjort ret meget i hverken nullerstokken eller nålebinding siden dette indlæg, men er begyndt at tænke i vikingebanerne - der skal efter større vægttab en ny kjole til i år ! :)

  Jeg holder øje med Sindres æt - det kunne jo være jeg fandt en Maira ;)

  SvarSlet

Har du noget på hjertet? :)