mandag den 9. september 2013

FOTOBOG

Sponsoreret indlæg...
Jeg er én af de bloggere som fik en rabatkode, for at lave et lille indlæg om fotobogen fra pixum.dk
– min betingelse var, at jeg vil være 100% ærlig i dette indlæg, og det var selvfølgelig ok med pixum :)
Forsiden har jeg selv lavet i photoshop CS og gemt billedfilen som er uploadet det til pixum-programmet.

Længe har jeg overvejet at lave en fotobog over vores bryllup, og nu bød chancen sig. Som en lidt nørdet grafiker, der er vant til SELV at vælge layout, papir, farver og alt andet omkring en tryksag har jeg altid forhold mig lidt kritisk overfor at man SKAL bruge andres programmer, skabeloner og lign.

Kom igang
Hos pixum downloader man et program hvor man laver bogen, programmet er rimelig nemt at gå til. Du har mange valgmuligheder og for de som ikke er computervant, kan det nok være svært at overskue programmet. Men så er der lidt hjælp at hente, da programmet selv kan smide de valgte billeder ind på x antal sider.
Programmet
Programmet er let tilgængelig, hvis man er vant til at uploade billeder, jonglere med værktøjer i lign. programmer og har mod på at sættes sig i det og leget lidt med det.

Pixum's program indeholder en del clipart, baggrundsbilleder, mønstre og tegninger, som man kan bruge, men her er det, at det hurtigt kan tage lang tid at lege med det. Desværre kan det også hurtigt komme til at se rodet ud, og man får lyst til at plastre siderne til med billeder, clipart og effekter. IKKE noget jeg bryder mig om... Hvis man gerne vil have en proff. bog er mit råd KEEP IT SIMPLE. Jeg har set disse bøger lavet af fotografer og nogle er virkelig af ringe kvalitet, og ikke noget jeg vil give 5 flade øre for. :-/ Så hellere selv sidde med det over et par aftener...

Tip: Lav en test inden du går i gang med den endelig bog, prøv dig frem og leg med det, for at finde alle mulighederne.


Billederne
Kvaliteten i billederne er ok, jeg synes de er klare og tilpas lyse. Jeg har ikke farvekorrigeret et eneste inden jeg valgte dem til bogen. Billederne taget i mørk belysning er som de nu er, lidt grumsede, rystede og ikke af særlig spændende kvalitet, og sådan skal det jo være – ingen mirakelkur her! :)

Når man indætter billeder, kan man få lov at zoome ind på billedet, og det er jo en lækker mulighed at have. MEN, det er ikke en god idé. Jeg forsøgte at gøre det på ét billede, hvor den fik alt hvad den kunne trække, så kommer der er en rød advarselstrekant som fortæller, at det vil beskadige kvaliteten. I min verden siger man som tommelfingerregel "MAX 10% zoom" når det er til bøger, og den vil jeg holde mig til, fremfor pixum's advarselstrekant. :( For billedet bliver altså grumset og pixileret... ØV!


Tip: Vælg billederne ud og smid dem i en mappe INDEN du går i gang med bogen. Det sparer tid... Så kan du nemt få et overblik over, om du har alle de billeder du vil have med og se om der nogle som skal farvejusteres lidt inden.

Layout og fonte
Der er mange valgmuligheder mht. layout og skabeloner... Det er smag og behag og det gælder om at lege sig frem til noget man kan lide. Man har heldigvis også mulighed for at trække og rykke i tingene som man nu har lyst, og det kan JEG rigtig godt lide.

TIP: Slå GRID til i programmet hvis du selv vil trække i billedernes bounding box – det letter arbejdet en hel del...Her er et eksempel på hvor enkel og smuk en side kan være, fremfor at plastre det til med dingbats, clipart og billeder.  Mange vil nok blive fristet til at sætte et billede ind her (ovenfor overskriften "Menu") men det er nettop denne hvide flade som give bogen et lækkert og fint look, og det har man heldigvis muligheden for i pixum's program.

Ang. FONTE så råber jeg YEEEES... Programmet åbner nemlig alle de fonte jeg har installeret på min mac. Se DET kan jeg godt lide... Ingen forhindring i at vælge en trist og intetsigende font her...

Tip: Du kan bla. finde mange fede fonte ved dafont.com

 

Nå, hvad fik jeg så ind a' døren... Jooo... En ganske fik bog synes jeg! :) Ved første øjekast blev jeg rigtig begejstret, men et par enkelte detaljer kunne være bedre.
F.eks. kom bogen med denne bule ;( Post Danmark elsker at lege basket med breve og pakker, så her er et tip til pixum: Pak dem bedre ind... Jeg har før modtaget billeder fra jer, som desværre havde lign. skade ved ankomst.

Konklusion:
Vil jeg bestille en lign. bog hos Pixum igen? - JA!! Og tanken om at tegne og illustrere en børnebog til Magnus og Freja, bliver nød til at afprøves hos pixum – så bliver det jo MAX spændende hvordan tegninger gør sig i en sådan digitaltrykt bog hos pixum. ;)3 kommentarer:

 1. Godt i er tilfredse og vil prøve igen. :-) jeg har hørt fra en del at det papir de bruger til fotos, ikke gøre noget fantastisk for dem, men måske det er ændret.

  jeg laver fotobøger på Mac'en og igennem iPhoto - super let og den kommer i løbet af 3-4 hverdage og så er papiret lækkert. :-)

  SvarSlet
 2. Jeg kan kun anbefale Pixum på det kraftigste. Jeg har lavet mange fotobøger - i hvert tilfælde 20, og alle har været superflotte. Der er så mange valgmuligheder efterhånden, så de kan blive, nøjagtig som man ønsker sig.
  Papirkvaliteten er rigtig blank og flot og så kraftig, at bøgerne tåler at blive bladret i konstant af vores udviklingshæmmede datter. Teksten står tydeligt og klart, og scannede tekster/fotos (f.eks af festsange) bliver også rigtig tydelige.

  Det er et utroligt flot album du har lavet over jeres bryllup. Flot med den gennemgående farve og baggrund. Det giver ro.

  Annette Koed Ancker

  SvarSlet

Har du noget på hjertet? :)